ΕΡΥΣΣΟΣ

ΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ

assosΟ Δήμος καλύπτει το βόρειο μέρος του νησιού και είναι γνωστός για την ιδιαίτερη ομορφιά του. Τα ειδυλλιακά χωριά συνδέονται οδικώς, συνθέτοντας θαυμάσιες περιηγητικές διαδρομές. Η θέα από τα απόκρημνα δρομάκια ονειρικών μικρών όρμων, σε βάθος πολλών μέτρων , εντυπωσιάζει και τους πλέον απαιτητικούς.

Στην ευρύτερη περιοχή επιβάλλεται να επισκεφθείτε το φημισμένο χωριό της Ασου, παλιά πρωτεύουσα και κεντρικό λιμάνι της περιοχής, με το γνωστό ενετικό φρούριο του 16ου αιώνα και τις παλιές αγροτικές φυλακές, που λειτουργούσαν μέχρι το 1953.

Η πορεία προς το Φισκάρδο οδηγεί στη Μονή της Θεοτόκου, την επονομαζόμενη του Παλαιοχέρσου του έτους 1600, σε απόσταση 2χλμ από το χωριό Δεφαραναράτα. Εορτάζει τις 8 Σεπτεμβρίου. Η εφέστια εικόνα της Παναγίας ονομάζεται η «Πλατυτέρα των Ουρανών». Καθοδόν, πανέμορφα μικρά χωριά χαρακτηρίζονται από την εξαιρετική αρχιτεκτονική του νησιού σε προσεισμική τεχνοτροπία, καθώς πολλά από τα κτίσματα δεν καταστράφηκαν από τον Εγκέλαδο το 1953.

ΦΙΣΚΑΡΔΟ

fiskardoΤο Φισκάρδο, ένα παλιό ψαροχώρι του οποίου τα σπίτια έμειναν ανέπαφα από το σεισμό του 1953, σήμερα είναι ένα από τα πιο φημισμένα τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας.

Καταφύγιο και ορμητήριο πολλών σκαφών και από τους πλέον προσφιλής χώρους θαλάσσιου τουρισμού, σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο. Ο Ρομπέρτο Γυισκάρδος, στον οποίο και οφείλεται το όνομα του χωριού, έφτασε εδώ το 1085, προκειμένου να καταλάβει το νησί, αλλά παρέμεινε ως το θάνατό του. Τα περισσότερα αρχοντικά της περιοχής ανήκουν στην περίοδο της Βενετικής κατοχής.

Διάσημο για την παραδοσιακή του ρυμοτομία, αλλά και για τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του. Γενέτειρα του Νίκου Καββαδία, του στοχαστή – ναυτικού που εξύμνησε τη θάλασσα. Η ονομασία του Φισκάρδου προέρχεται από το Σταυροφόρο Robert Guiscard. Πανέμορφα χωριά το πλαισιώνουν ολόγυρα, καταλήγοντας σε δαντελωτές πεντακάθαρες ακρογιαλιές, καθώς και τους υπέροχους κυπαρισσώνες της Ευρετής. Ανατολικά, οι οικισμοί μαρτυρούν αδιάψευστα την εξέλιξη στο χρόνο, τηρώντας αγέρωχα η Ιθάκη, σε ένα διάβα μνημών από το παρελθόν και εικόνων από το παρόν και το μέλλον.

Αξίζει επίσης, να σημειωθεί πως η ευρύτερη περιοχή της Ερίσσου έχει επανειλημμένως χαρακτηριστεί ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους. Το Φισκάρδο αποτελείται από τις παρακάτω γειτονιές: Απολυτός (στην περιοχή της προβλήτας του φέρρυ-μποτ), Λαρνί (στην περιοχή προς τα Λαγκάδια και το Σπηλιόβουνο), Καμινάκια, Ζαβαλάτα, Φώκι. Στη γύρω περιοχή του Φισκάρδου. υπάρχουν πολλά παραδοσιακά και πανέμορφα χωριά, όπως τα Αντυπάτα, Γερμενάτα, Ψιλιθριάς, Μάγγανος, Κατσαράτα, Ματσουκάτα, Τσελεντάτα, Μπαρζουκάτα, Τζαμαρελάτα, Αγριλιάς, Χαλικερή κ.ά.

ΑΣΣΟΣ

Μια από τις πιο γραφικές περιοχές του νησιού και εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός, με έντονη τουριστική κίνηση το καλοκαίρι. Χτισμένη αμφιθεατρικά, περιβρέχεται από τον κόλπο της Ασου, ενώ μια όμορφη παραλία προσφέρει νότες δροσιάς στους λάτρεις της θάλασσας. Τα δρομάκια του χωριού διανθίζονται από όμορφα κτίσματα, ανθοστόλιστους αυλόγυρους, μια εικόνα του νησιού αλώβητη από την αλλοτρίωση του σύγχρονου κόσμου.

Ωστόσο, το μέρος διαθέτει τις παροχές ενός μοντέρνου θέρετρου, καθώς η κεντρική πλατεία με τον πλάτανο και τις πικροδάφνες, συγκεντρώνει ό,τι απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών του επισκέπτη.

Το πανέμορφο Κάστρο της Ασου με την πανοραμική θέα στην απεραντοσύνη του Ιονίου, αποτελεί κόσμημα και έμβλημα της περιοχής. Το Κάστρο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της ευρύτερης περιοχής. Η κατασκευή του το 1585, έγινε με έναυσμα – αίτημα πρεσβείας από την Κεφαλληνία προς τις βενετικές αρχές, με στόχο την καλύτερη προστασία του νησιού. Η περιοχή προσφερόταν, εξαιτίας του απόκρημνου της μορφολογίας της, που την καθιστούσε σχετικά απρόσβλητη από θαλάσσιες επιδρομές.

Η Ασος έγινε πρωτεύουσα του Βόρειου τμήματος του νησιού το 1593, οπότε και άρχισε η ανέγερση του Κάστρου, το οποίο αποτελεί τυπικό δείγμα της οχυρωτικής τέχνης της Αναγέννησης. Το Κάστρο αποτέλεσε αγροτικές φυλακές έως το 1953. Πλέον, διατηρούνται ερείπια των τειχών μήκους 2χλμ, η κατοικία του Ενετού Προβλεπτή, στρατώνες και η εκκλησία του Αγίου Μάρκου. Γίνονται ενέργειες για τη συντήρησή του.

ΑΓΡΙΛΙΑ

Μέρος όπου η ιστορία του χάνεται στο χρόνο. Μόνο τα παλαιά σπίτια του χωριού μπορούν να μαρτυρήσουν την πραγματική ηλικία του χωριού. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Κεφαλληνίας, συνορεύει με τον Μάγγανο, απ’ όπου περνά και ο δρόμος που καταλήγει στο πολυσύχναστο πλέον Φισκάρδο, τα Τζαμαρελάτα και την Χαλικερή. Τα σπίτια του χωριού είναι όλα μετασεισμικά. Παρ’ όλα αυτά, αρκετά εγκαταλελειμμένα όμως, προγενέστερα του σεισμού, διασώζονται μέχρι και σήμερα. Αρκετά αξιόλογη είναι η ποικιλία της βλάστησης της περιοχής, που προσελκύει το ενδιαφέρον όσων αρέσκονται στην ανόθευτη φύση. Ενα μαγευτικό τοπίο με ελαιόδεντρα, πολλά κυπαρίσσια, λεμονιές, μηλιές, πορτοκαλιές, που διατηρείται με ελάχιστη φροντίδα από τους λιγοστούς κατοίκους, αποτελεί όαση για τους λάτρεις του είδους.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΑΡΝΙ

Εκεί βρίσκεται «Ο θρόνος της βασίλισσας Ιουσκάρδας ή Φισκάρδας». Πρόκειται για κοιλότητα λαξευμένη στο βράχο με σκαλοπάτια και καθίσματα, επίσης λαξευμένα με ιδιαίτερη τεχνοτροπία. Πιστεύεται πως ήταν τάφος ή αρχαίος τόπος λατρείας.

ΣΠΗΛΙΟΒΟΥΝΟ

Δυτικά του Φισκάρδου, τμήμα κυκλώπειου τείχους που χτίστηκε κατά τους ιστορικούς χρόνους για αμυντικούς λόγους. Πίσω από το τείχος υπάρχουν σπηλαιώδη κοιλώματα.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

emplisifiscardoΖαβαλάτα, Φώκι, Εμπλυση, Κιμιλιές, Αλατιές, Αγ. Ιερουσαλήμ, Ευρετή, Δολίχα, Χαλασμένο Καράβι κ.ά.