Ο Δήμος Αργοστολίου είναι η “καρδιά” του νησιού και εκτός από την πρωτεύουσα του Νομού, την πόλη του Αργοστολίου και τους γύρω από αυτήν οικισμούς, συμπεριέλαβε από το 1999 και δέκα κοινότητες. Έτσι, αποτελεί μια γεωγραφική και διοικητική ενότητα εφοδιασμένη από τη φύση με μοναδικές ομορφιές, φιλόξενη και ζεστή για τους ξένους κι ανθρώπινη για τους κατοίκους της που απολαμβάνουν συνεχείς δεσμούς κοινωνικής συνοχής. Ο Δήμος Αργοστολίου καταλαμβάνει τη μεγαλύτερη έκταση από όλους τους άλλους δήμους του νομού, αλλά και σε όλη την περιφέρεια Ιονίων Νήσων με 151.570 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το έδαφός του είναι ορεινό, στα όριά του όμως έχει πεδινή έκταση, αυτήν της Κρανιάς. Η πρωτεύουσα του Δήμου, το Αργοστόλι, που είναι και η πρωτεύουσα του νομού είναι κτισμένη αμφιθεατρικά και βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της ομώνυμης χερσονήσου.
Το Αργοστόλι είναι η μεγαλύτερη πόλη της Κεφαλονιάς και πρωτεύουσα του Νομού Κεφαλληνίας. Είναι σχετικά νέα πόλη, όσον αφορά τη φυσιογνωμία της, καθώς το 1953 καταστράφηκε ολοσχερώς από σεισμό και ξαναχτίστηκε.
Κατά την απογραφή του 2001 είχε 9.037 κατοίκους. Είναι, επίσης, πρωτεύουσα της επαρχίας Κραναίας που περιλαμβάνει το νότιο και νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού. Ο κόλπος του Αργοστολίου που το περιβάλλει είναι ένα από τα ασφαλέστερα λιμάνια του κόσμου. Η πόλη ιδρύθηκε το 1757 και μέχρι τότε πρωτεύουσα του νησιού ήταν το κάστρο του Αγίου Γεωργίου 5 χλμ περίπου μακριά από το Αργοστόλι. Οταν τα Επτάνησα πέρασαν στους Αγγλους περίπου το 1810 η Κεφαλονιά, όπως και τα άλλα Επτάνησα, είχε το δικό της Αγγλο κυβερνήτη.
Ενας από αυτούς ήταν ο De Boset, ο οποίος έκανε πολλά έργα στο Αργοστόλι και ήταν ο δημιουργός της γέφυρας του Αργοστολίου. Η γέφυρα αυτή, μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου, συνέδεε το Αργοστόλι με την απέναντι πλευρά του κόλπου του Αργοστολίου.
Η παλαιά πόλη του Αργοστολίου ήταν κατά πολύ γραφικότερη από τη σημερινή, αφού περιείχε πολλά μεγάλα κτίρια με Ιταλικές επιρροές στην αρχιτεκτονική τους. Ενα από τα «μυστήρια» του Αργοστολίου είναι οι Καταβόθρες, ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο.
Η “Κρανίων γη” κατά Θουκυδίδη, έδωσε το όνομά της στον πρώτο Δήμο που σχηματίσθηκε στις 17/12/1864 και που ονομάσθηκε: “Δήμος Κρανίων”. Το πρώτο έμβλημα του Δήμου είναι το ίδιο με αυτό που έχει και σήμερα: το μυθικό ήρωα Κέφαλο με το σκύλο του Λαίλαπα.
Αρχικά, ο Δήμος περιοριζόταν στα αυστηρά όρια της πρωτεύουσας-πόλης και των γύρω της μικρών οικισμών. Η ανάπτυξη του Αργοστολίου υπήρξε ταχύτατη. Ηταν η δεύτερη πόλη στην Ελλάδα που ηλεκτροφωτίσθηκε, απόκτησε υδραγωγείο, μουσεία, δενδροφυτευμένους δρόμους, πλατείες, καλαίσθητα αρχοντικά, πληθώρα ιδρυμάτων, Φιλαρμονική, Θέατρα, μικρές παραγωγικές μονάδες, αθλητική ζωή.
Ετσι στο Αργοστόλι, στην άριστα οργανωμένη αυτή πολιτεία, έφθασε η καλλιτεχνική και πνευματική κίνηση στο ζενίθ. Ο βομβαρδισμός του Αργοστολίου το 1943 από τους Γερμανούς στη διάρκεια της Ιταλογερμανικής σύρραξης και στη συνέχεια ο σεισμός του Αυγούστου του 1953 οδήγησαν την πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς στον πλήρη αφανισμό.
Σήμερα είναι μια σύγχρονη πόλη που, όχι μόνο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από καμιά άλλη επαρχιακή πόλη, αλλά αντίθετα σε πολλούς τομείς αποτελεί και πρότυπο.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Γέφυρα Δεβοσέτου
Η ιστορική γέφυρα του Αργοστολίου, η γνωστή ως Γέφυρα Δεβοσέτου, κατασκευάστηκε το 1813 από τον Κάρολο-Φίλιππο De Bosset
Φανάρι Αγίων Θεοδώρων
Κτίσθηκε το 1829 επί Αγγλοκρατίας και είναι έργο του J.P.Kennedy.
Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη Αργοστολίου
Ηλία Ζερβού 12 – Αργοστόλι 28100
Τηλ και fax. 26710 28221
Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αργοστολίου
Ηλία Ζερβού 12 – Αργοστόλι 28100
Τηλ και fax. 26710 28835
Αρχαία Κράνη
Ο χώρος μεταξύ Ραζάτων, Κουτάβου και Κρανιάς ορίζει την ιστορική περιοχή της Αρχαίας Κράνης, η οποία ήταν μία από τις τέσσερες πόλεις – κράτη της Κεφαλονιάς.
Τάφοι Κοκολάτων-Ραζάτων-Κομποθεκράτων
Ανασκαφές στις ανωτέρω περιοχές έφεραν στην επιφάνεια ταφικά ευρήματα και κτερίσματα τα οποία εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου.
Πλατεία Καμπάνας
Η πλέον ιστορική πλατεία του Αργοστολίου. Είναι άρρηκτα δεμένη με τους αγώνες των Αργοστολιωτών για απελευθέρωση, καθόσον η πλατεία αυτή ήταν για χρόνια το κέντρο της πόλης.
Κήπος του Νάπιερ
Σπήλαιο Αγίου Γερασίμου
Στο λοφίσκο πάνω από την περιοχή της Λάσσης υπάρχει μία μικρή εκκλησία αφιερωμένη στον Αγιο Γεράσιμο.
Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου
Ρόκκου Βεργωτή και Λεωφόρου Βεργωτή
Αργοστόλι 28100
Τηλ. 26710 28300
Ιδρυμα Φωκά-Κοσμετάτου
Οδός Π. Βαλλιάνου 1
Αργοστόλι 28100 – Κεφαλονιά
Τηλέφωνο-Fax: 26710 26595
Ναυτικό Μουσείο Φάρσων
ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Μακρύς- Πλατύς Γιαλός
Δυτικά του Αργοστολίου και σε ελάχιστη απόσταση από αυτό, απλώνονται δυο συνεχόμενες μαγευτικές παραλίες με χρυσή άμμο: ο Μακρύς Γιαλός και ο Πλατύς Γιαλός.
Γραδάκια
Οργανωμένη παραλία πολύ κοντά στο Αργοστόλι. Καταγάλανα νερά, γκρι άμμος, αλλά και βράχια περιμένουν τον κολυμβητή για να του χαρίσουν στιγμές ανεπανάληπτες.
Αγία Κυριακή
Καθώς προχωρούμε προς το Βόρειο μέρος της Κεφαλονιάς και στο ύψος του Αγκώνα, απλώνεται στα πόδια μας η γραφική παραλία της Αγίας Κυριακής με άμμο και βότσαλα. Στις μικρές ψαροταβέρνες που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει φρέσκο ψάρι.
Παραλίες Μηνιών
Σειρά μικρών παραλιών –άλλες με άμμο και άλλες με βράχια- που εκτείνονται δυτικά και νότια του αεροδρομίου. Δεν είναι οργανωμένες, αλλά η κολύμβηση στα νερά τους είναι μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε.
Θαλασσόμυλοι – Καταβόθρες
Το 1835, ο Αγγλος Stewens ανακάλυψε πως στο βορινό άκρο της χερσονήσου του Αργοστολίου, το οποίο ονομάζεται Βλήχα, η θάλασσα γκρεμίζεται μέσα σε υπόγεια χάσματα. Κατά τη διάρκεια των ετών έγιναν διάφορες απόπειρες προς εξήγηση του φαινομένου. Η θεωρία του Unger το 1862 που ήταν και η πρώτη σωστή, επιβεβαιώθηκε το 1963 όπου και δόθηκε η τελική απάντηση, όταν η ουρανίνη που έριξαν μέσα στα χάσματα της χερσονήσου του Αργοστολίου οι Mαurin και Zoelt, μετά από υπόγεια διαδρομή 14 ημερών, ενεφανίσθη στην περιοχή της Σάμης (Φρύδι, Καραβόμυλος).
Κούταβος
Η λιμνοθάλασσα του Αργοστολίου. Τοπίο μαγευτικό που φιλοξένησε τα παλαιά χρόνια την πρωτεύουσα πόλη του νησιού. Στο οιικοσύστημα του Κουτάβου φιλοξενούνται μερικά από τα πιο σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας του Κεφαλληνιακού χώρου.