ΟΜΑΛΑ

ΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ

Η κοινότητα Ομαλών μπορεί να είναι μικρή, ως μοναδική κοινότητα της νήσου, διαθέτει ωστόσο αρκετά σημεία που προτείνουμε για να επισκεφθείτε. Σε αυτά συγκαταλέγονται, φυσικά, ο τοπικός Αγιος Γεράσιμος του νησιού με το μοναστήρι του, τα γραφικά χωριά Φραγκάτα, Βαλσαμάτα, καθώς και η Ρομπόλα ως τοπικό κρασί αρίστης ποιότητας.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ

Ο Αγιος Γεράσιμος είναι ο προστάτης του νησιού. Στη μονή που βρίσκεται στην περιοχή των Ομαλών, διατηρείται άφθαρτο και ευωδιάζον το σκήνωμα του Αγίου.

Πριν το 1554 η μονή ήταν αφιερωμένη στην Παναγία. Ο Γεράσιμος Νοταράς, μοναχός από τα Τρίκαλα Κορινθίας, την ανέδειξε σε σημαντικό γυναικείο μοναστήρι μετά το 1560.

Προς τιμήν του Αγίου γίνονται δύο μεγάλα πανηγύρια το χρόνο, στις 16 Αυγούστου (μέρα θανάτου του) και στις 20 Οκτωβρίου (μέρα ανακομιδής των λειψάνων του). Προσκυνητές απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδος έρχονται για να προσκυνήσουν το θαυματουργό σκήνωμά του.

Το σκήνωμα του Αγίου μεταφέρεται με πομπή, 500 περίπου μέτρα από την εκκλησία έως ένα μεγάλο πλάτανο, όπου βρίσκεται ένα πηγάδι που το έσκαψε ο ίδιος ο Αγιος με τα χέρια του.

Παρά το ότι έχει κτιστεί καινούριο μοναστήρι, υπάρχει και η παλιά εκκλησία, όπου βρίσκεται το ασκητήριο του Αγίου με διάφορα αντικείμενα που ο ίδιος χρησιμοποιούσε.

Ο Αγιος Γεράσιμος κοιμήθηκε στις 15 Αυγούστου του 1579 και το Πατριαρχείο τον ανακήρυξε Αγιο το 1622, όταν στις 20/10/1581 έγινε ανακομιδή των λειψάνων του και το σώμα του βρέθηκε άθικτο κι ανέδιδε μια ευχάριστη μυρωδιά.

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΡΟΜΠΟΛΑΣ

Το οινοποιείο του συνεταιρισμού βρίσκεται στο οροπέδιο της κοινότητας των Ομαλών και σε υψόμετρο 700 μέτρα στις πλαγιές του πανέμορφου και καταπράσινου βουνού του Αίνου και δίπλα στην Ιερά Μονή του Αγίου Γερασίμου, προστάτη του νησιού της Κεφαλονιάς.

Το οινοποιείο λειτουργεί στη θέση αυτή από το 1987 και είναι ένα από τα πιο σύγχρονα μικρά οινοποιεία της Ελλάδος. Βρίσκεται μέσα στο κέντρο της ζώνης της ρομπόλας και περικλείεται από 3000 στρέμματα επιλεγμένων ορεινών και πεδινών αμπελώνων με το ιδεώδες έδαφος και τις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες που ευνοούν την καλλιέργεια της ρομπόλας Κεφαλoνιάς.