ΙΘΑΚΗ

Η Ιθάκη είναι το πασίγνωστο νησί του Οδυσσέα, αλλά όχι τόσο γνωστό ως τουριστικό θέρετρο για διακοπές και ψυχαγωγικό προορισμό. Είναι όμως, ιδανικό μέρος για διακοπές οικοτουρισμού και δραστηριότητων, καθώς η ευγενική ομορφιά του, οι ανεξερεύνητες πράσινες κοιλάδες του, τα βουνά του και οι πολλές καθάριες, κρυστάλλινες ακρογιαλιές του, το καθιστούν ιδεώδη προορισμό για τέλειες διακοπές σε όλες τις εποχές του χρόνου.

Η Ιθάκη είναι ουσιαστικά δύο δασώδεις κορυφές βουνών πλούσιες σε χλωρίδα και πανίδα, οι οποίες ξεπετάγονται σχεδόν από το Ιόνιο Πέλαγος και ενώνονται στο κέντρο του νησιού με μια λεπτή εδαφική έκταση.

Η Ιθάκη συνδυάζει την ιστορία, τη θρησκευτική παράδοση, τον πολιτισμό και τη γεωργική και ναυτιλιακή ζωή – αμετάβλητη για γενεές – με μια φυσική ομορφιά, που αιχμαλωτίζει ακόμα και τον πιο πολυταξιδεμένο επισκέπτη. Τα δασοσκέπαστα μονοπάτια, συνδυασμένα με τις μαργαριταρένιες ακτές, αποτελούν παραμυθένιες σχεδόν εικόνες που δύσκολα θα αποφασίσετε να αφήσετε φεύγοντας.

vathiithakiΗ Ιθάκη χωρίζεται από την Κεφαλονιά από ένα κανάλι εύρους περίπου 2 έως 4 χιλιομέτρων. Η δυτική ακτή του νησιού είναι απότομη και σχεδόν άγονη, σε αντίθεση με την πράσινη, προσιτή και εξευγενισμένη ανατολική ακτή.

Η πρωτεύουσα και το λιμάνι του νησιού είναι το Βαθύ, με όμορφα σπίτια με κόκκινες σκέπες, στη μέση του γοητευτικού τοπίου, στο τέλος του βαθιού κλειστού κόλπου του Μώλου. Τρία χιλιόμετρα βορειοδυτικά βρίσκεται το σπήλαιο των Νυμφών.

Εδώ σύμφωνα με το μύθο, ο Οδυσσέας έκρυψε τα δώρα, που του δόθηκαν από το Αλκίνοο, όταν έφτασε στις ακτές τις Ιθάκης, δέκα έτη μετά από το τέλος του Τρωικού πολέμου. Αξίζει να επισκεφθείτε το μεσαιωνικό μοναστήρι των Αρχαγγέλων στο Περαχώρι.

Βόρεια της κοιλάδας και 600 μέτρα επάνω από τη στάθμη της θάλασσας, το μοναστήρι Καθαρά προσφέρειι μια μοναδική άποψη του νησιού από το καμπαναριό του. Στον ορίζοντα μπορείτε να διακρίνετε τα Ακαρνανικά Ορη, τα νησάκια Εχινάδες, την ανατολική ακτή της Κεφαλονιάς και ακόμη και την είσοδο στον κόλπο της Πάτρας. Στον κόλπο Πόλη στη δυτική ακτή, κοντά στο χωριό Σταυρό, βρίσκεται η σπηλιά του Λοϊζου. Αγγεία και αντικείμενα πιστοποιούν, ότι στο χώρο αυτό λατρεύονταν η θεά Αρτεμις, η θεά Αθηνά και η θεά Ηρα. Μεγάλης σπουδαιότητας είναι και το γεγονός, ότι στην σπηλιά βρέθηκαν και δώδεκα τρίποδα, όμοια με άλλα που έδωσαν οι Φαίακες στον Οδυσσέα.

Το χωριό Σταυρός, 16χλμ από το Βαθύ, είναι το κεντρικό χωριό της βόρειου Ιθάκης. Περίπου 1 χιλιόμετρο βόρειά του είναι η Πηλικάτα. Ανασκαφές σε αυτή τη βουνοπλαγιά αποκάλυψαν έναν οικισμό της 3ης π.Χ. χιλιετίας. Τα ευρήματα που ξεθάφτηκαν εκεί ενισχύουν τη θεωρία, ότι η αρχαία πόλη Ιθάκη βρίσκεται κάπου στην περιοχή. Το Κιόνι και οι Φρίκες, στη βορειοανατολική ακτή, είναι και τα δύο χαρακτηριστικά παραδοσιακά, παρθένα ακόμη ιόνια χωριά με πολλά μικρά ταβερνάκια κατά μήκος των ακτών τους.

Η Ιθάκη προσφέρει καταπληκτικές παραλίες για μπάνιο, σπήλαια για εξερεύνηση και χωριουδάκια, όπου ο μαζικός τουρισμός είναι άγνωστος.

…”Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη…” , έγραψε ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ορίζοντας για πάντα στη συνείδησή μας, την Ιθάκη ως συνώνυμο του ύστατου προορισμού. Κατά συνέπεια, η Ιθάκη, αυτό το καταπράσινο νησί, μπορεί να γίνει το δικό σας αγαπημένο μέρος, ο δικός σας ιδανικός προορισμός.