ΙΘΑΚΗ – ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ


kioniithaki
ΚΙΟΝΙ

Παραδοσιακό επτανησιακό χωριό μ’ ένα γραφικό λιμανάκι, όπου αράζουν δεκάδες κότερα το καλοκαίρι, άλλοτε καταφύγιο και ορμητήριο των πειρατών. Την είσοδο του κόλπου στολίζουν τρεις μισοερειπωμένοι μύλοι.

ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ
Στο Κιόνι, στη δεξιά πλευρά του λιμανιού, σώζεται ένα μικρό τμήμα από το πέτρινο σπίτι που ζούσε , μέχρι την επανάσταση του 1821 ο ήρωας Γεώργιος Καραϊσκάκης.

vathiithaki2

ΒΑΘΥ
Πρωτεύουσα του νησιού, ολόκληρος ο οικισμός της πόλης αποτελεί αξιοθέατο, γιατί διατηρεί τον παλαιό Επτανησιακό ρυθμό δόμησης και έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός από το 1982, με τον εξαιρετικής ομορφιάς φυσικό κόλπο, που κλείνει στην αγκαλιά του το μικρό νησάκι ‘Λαζαρέτο’.

ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΝΥΜΦΩΝ
Στο σπήλαιο αυτό που λέγεται και ‘Μαρμαροσπηλιά’, με δύο εισόδους, μία για τους Θεούς και μία για τους θνητούς και υπέροχους σταλακτίτες, όπου κατά τον Ομηρο, έκρυψε ο Οδυσσέας τα δώρα του βασιλιά των Φαιάκων Αλκίνοου.

ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ
Από το Περαχώρι μονοπάτι οδηγεί στην ερειπωμένη μεσαιωνική Παλαιοχώρα, όπου βρίσκονται εκκλησίες με υπέροχες βυζαντινές τοιχογραφίες.

ΑΛΑΛΚΟΜΕΝΕΣ
Στην κορυφή του λόφου Αετός βρίσκεται η Αρχαία Ακρόπολη, που οι ντόπιοι ονομάζουν παλάτι του Οδυσσέα. Μπορεί να είναι η πόλη των Αλαλκομενών, μπορεί και η ‘Ιθακησίων Πολιτεία’ του Αριστοτέλη.

ΠΗΛΙΚΑΤΑ
Κοντά στο Σταυρό στα Πηλικάτα, τοποθετείται η πόλη του Οδυσσέα, σύμφωνα με την Ομηρική περιγραφή, ότι βρισκόταν σε σημείο που είχε θέα τρεις θάλασσες και το περιτριγύριζαν τρία βουνά. Εδώ βρίσκεται και το αρχαιολογικό μουσείο του Σταυρού, όπου εκτίθενται ευρήματα της Μυκηναϊκής και Κορινθιακής περιόδου.

katharamonasteryΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΩΝ
Η Ιερά Μονή των Καθαρών, προσκύνημα και σημείο αναφοράς για τους απανταχού της γης Ιθακήσιους, είναι κτισμένη στη νοτιο-ανατολική κορυφή του Ομηρικού όρους Νήριτο, σε μια όμορφη γωνία, 600μ περίπου από τη θάλασσα και σε απόσταση 15 χλμ. από το Βαθύ. Η ζωή του Μοναστηριού αρχίζει γύρω στα 1696.
Η ιστορία, όμως, της εικόνας της Παναγίας, είναι ακόμα πιο παλιά, όπως αναφέρει ο Πατέρας Θεοδόσιος Δενδρινός στη β΄ έκδοση του βιβλίου “Το Μοναστήρι της Παναγίας των Καθαρών Ιθάκης”. Το όνομα ‘Καθαρά’ προέρχεται από τη λέξη ‘κάθαρα’, που στην τοπική διάλεκτο σημαίνει τα ξερόκλαδα και τους μικρούς θάμνους που κόβονται και καίγονται για να καθαρίσει κάποιος τόπος. Επειδή λοιπόν την ιερή εικόνα του Γενεσίου της Θεοτόκου τη βρήκαν με θαυματουργό τρόπο μέσα στα καιγόμενα κάθαρα, την ονόμασαν «Καθαριώτισσα».

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΕΙΣΟΔΕΙΩΝ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
Ο Ιερός ναός της Παναγίας στα Λινοβρόχια, όπως λέγεται, χτίστηκε το 1800. Προϋπήρχε μικρός ναΐσκος, τον οποίο μεγάλωσαν για τις ανάγκες των ενοριτών. Εχει ένα θαυμάσιο ολόγλυπτο ξύλινο τέμπλο, μεταβυζαντινής τέχνης του 1793, που κατασκευάστηκε από τον Μετσοβίτη και το επιβλητικό παλαιό κωδωνοστάσιο του 1820.

Ο Ναός της Παναγίας στην Ανωγή Ιθάκης, κτισμένος σε υψόμετρο 500μ., είναι ένας από τους μεγαλύτερους, σημαντικότερους και αρχαιότερους ναούς των Βαλκανίων. Είναι ρυθμού Βασιλικής μεγάλων διαστάσεων (μήκος 30μ. και πλάτος 10μ. περίπου) και όπως λέγεται, κτίστηκε τμηματικά πριν από 700 χρόνια. Το εσωτερικό του Ναού παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι είναι ολόκληρο σκεπασμένο με τοιχογραφίες Βυζαντινής Τεχνοτροπίας και γι’ αυτό το λόγο έχει κηρυχθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, από το 1959, ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο.

ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΪΖΟΥ
Κέντρο λατρείας του πρωτοελλαδικού πολιτισμού, στον κόλπο της Πόλης (Σταυρός), όπου βρίσκεται βυθισμένη μια αρχαία πόλη. Από όλα τα ευρήματα που βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές στη σπηλιά του Λοΐζου που έπεσε, πιστοποιείται περίτρανα, ότι το λιμάνι αυτό εσυχνάζετο από της πρώτης μυκηναϊκής εποχής μέχρι της Ελληνικής και Ρωμαϊκής.

ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ
Διαβάστε το ‘Ευχήν Οδυσσεί’ στη προτομή του Οδυσσέα που βρίσκεται στο πάρκο της πλατείας του χωριού Σταυρός.

ΑΝΩΓΗ – ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
Στολίδι του χωριού της Ανωγής, η εκκλησία χτισμένη από τον 12ο αιώνα με θαυμάσιες τοιχογραφίες και το βενετσιάνικης τεχνοτροπίας καμπαναριό της.

ΑΝΩΓΗ – ΜΕΝΙΡ
Στην περιοχή του χωριού της Ανωγής υπάρχουν σκορπισμένοι τεράστιοι ογκόλιθοι που ονομάζονται ‘μενίρ’. Ο Αράκλης, είναι ο σπουδαιότερος και πιο περίεργος αυτών των παράδοξων διαμορφωμένων πέτρινων όγκων. Ο τεράστιος αυτός μονόλιθος, που βρίσκεται λίγο πιο κάτω των σπιτιών του χωριού, έχει ύψος 9μ και επικάθεται σε πλατύτερο βράχο που αποτελεί το βάθρο του.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

ΑΕΤΟΣ
Στη μέση περίπου του νησιού στο βάθος του ομώνυμου κόλπου, είναι η προστατευμένη παραλία του Αετού, ιδανική για κολύμπι.

ΔΕΞΙΑ (ΔΕΞΑ)
Στην άλλη πλευρά από την είσοδο του λιμανιού, κοντά στην πόλη, ακολουθώντας τον δρόμο προς τον Αετό και τη Βόρεια Ιθάκη, συναντάμε την παραλία Δεξά. Είναι μια μικρή παραλία με καταγάλανα νερά. Είναι παραλία που έχει ‘Γαλάζια Σημαία’.

ΛΟΥΤΣΑ
Στην είσοδο του λιμανιού στο Βαθύ, στην αριστερή πλευρά, βρίσκεται η όμορφη αμμουδερή παραλία της Λούτσας, κάτω από τα Ενετικά κανόνια.

ΜΝΗΜΑΤΑ
Στον κόλπο του Σκίνου βρίσκεται η παραλία Μνήματα, σε κοντινή απόσταση από την πόλη.

ΣΚΙΝΟΣ
Βρίσκεται στο βάθος του ομώνυμου κόλπου σε απόσταση 3χλμ από το Βαθύ.

ΓΙΔΑΚΙ
Βόρεια της παραλίας Φιλιατρό, είναι το ζηλευτό Γιδάκι, που η απαράμιλλη φυσική ομορφιά του έχει ταξιδέψει σ’ όλο τον κόσμο και φιγουράρει σαν μια από τις καλύτερες και ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας.

ΦΙΛΙΑΤΡΟ
Στην ίδια πλευρά, βρίσκεται η όμορφη παραλία του Φιλιατρού στον ομώνυμο κόλπο, όπου συγκεντρώνει ντόπιους και ξένους επισκέπτες, προσφέροντάς τους θαλάσσια σπορ, ξεγνοιασιά, ηρεμία και απόλαυση.

ΣΑΡΑΚΗΝΙΚΟ
Ανατολικότερα από το Βαθύ, είναι ο κόλπος του Σαρακήνικου με την ομώνυμη παραλία, όπου τα καταγάλανα νερά της θάλασσας χαλαρώνουν τον ταξιδευτή επισκέπτη.

ΚΑΜΙΝΙΑ
Στο ΝΑ τμήμα της Ιθάκης, κοντά στο Νησόπουλο, είναι η όμορφη παραλία των Καμινίων.

ΑΝΤΡΙ
Στο βάθος του υπήνεμου όρμου είναι μια μικρή, αλλά όμορφη παραλία.

ΠΙΣΩ ΑΕΤΟΣ
Διαμετρικά αντίθετα από τον Αετό, στη νοτιοδυτική πλευρά της Ιθάκης, βρίσκεται μία ακόμα όμορφη παραλία.

ΑΣΠΡΟΣ ΓΙΑΛΟΣ
Στη δυτική πλευρά του νησιού, κοντά στο χωριό Αγιος Ιωάννης, βρίσκεται η πανέμορφη, πεντακάθαρη ακρογιαλιά και η αμμουδιά του Ασπρου Γιαλού. Εδώ συνδυάζεται το πράσινο χρώμα του όρους Νήριτον με το γαλάζιο του πελάγους. Οι παραθεριστές επιλέγουν αυτή την παραλία για να απολαύσουν τη θάλασσα και την ηρεμία. Δρόμος 3 χλμ περίπου από τη Λεύκη οδηγεί στο χωριό Αγιος Ιωάννης και την παραλία Ασπρος Γιαλός. Από τη Λεύκη, μονοπάτια οδηγούν σε διάφορες μικρές αμμουδιές, όπως τα Μιλιτερά και το Κουτούπι.

ΠΟΛΗ
Κάτω από το Σταυρό, στον ομώνυμο κόλπο, είναι η παραλία της Πόλης, όπου υπάρχει υπήνεμο λιμανάκι, αγκυροβόλιο για τις πολλές ψαρόβαρκες της ευρύτερης περιοχής. Στο βυθό της Πόλης βρίσκονται ερείπια αρχαίας πόλης, η οποία καταποντίστηκε.

ΑΜΜΟΥΔΙ
Δίπλα από το λιμάνι της Πόλης, η μικρή αμμουδιά Αμμούδι, είναι κρυμμένη από κάθε βλέμμα και προσφέρει ησυχία και ηρεμία. Πρόσβαση από την Πόλη με σκάφος σε 10 λεπτά.

ΚΕΡΑΜΑΡΓΕΙΟ
Στη δυτική πλευρά του κόλπου των Αφαλών, μετά το Περιβόλι, η πολύ μικρή αυτή βοτσαλοπαραλία προσφέρει κάτι το απόλυτα ερημικό και απομονωμένο.

ΠΕΡΙΒΟΛΙ
Μέσω μιας σχετικά δύσκολης πρόσβασης, αλλά όμορφης διαδρομής, φτάνει κανείς στην ερημική παραλία Περιβόλι. Μικρή παραλία με πανέμορφα καθαρά νερά.

ΚΟΥΛΟΥΜΙ
Δυτικά της παραλίας των Αφαλών, σε απόσταση 100μ περίπου, διανύοντας απόκρημνη ακτή, φτάνεις στην όμορφη παραλία Κουλούμι. Πρόσβαση με σκάφος από Πόλη, Φρίκες, Κιόνι.

ΑΦΑΛΕΣ
Από τον Πλατρειθιά (Λίμνες) παίρνουμε το δρόμο για Αφάλες. Διασχίζοντας μια ονειρική τοποθεσία με βλάστηση ‘τροπικού τόπου’ φτάνει κανείς στη θαυμάσια θάλασσα του κόλπου των Αφαλών. Πανέμορφος τόπος με βοτσαλωτή παραλία και βραχώδεις ακτές, που κρύβουν ακόμα δύο ερημικές παραλίες, γι’ αυτούς που ζητούν την απόλυτη ηρεμία. Στον κόλπο των Αφαλών υπάρχουν παραλίες, στις οποίες μπορεί να φτάσει κανείς μόνο με σκάφος.

ΑΜΜΟΥΔΑΚΙ ΚΑΙ ΠΟΝΤΙΚΟΣ
Δύο πολύ μικρές παραλίες πολύ κοντά, μετά τις Αφάλες, για απόλυτη ηρεμία.

ΚΑΘΙΣΜΑ
Πολύ μικρή ερημική παραλία, απέναντι από την παραλία των Αφαλών, με πρόσβαση από Φρίκες, Πόλη, Κιόνι με σκάφος.

ΠΛΑΤΥΣ ΑΜΜΟΣ
Μεγάλη και όμορφη παραλία. Συνδυάζει άμμο και θαυμάσιο βότσαλο, πεντακάθαρα νερά.

ΣΥΚΙΑ
Ιδανική παραλία, με βότσαλο και άμμο, για απομόνωση. Η παραλία αυτή έχει ίσκιο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Πρόσβαση με σκάφος.

ΒΟΥΚΕΝΤΙ
Μικρή παραλία με βότσαλα και πεντακάθαρα νερά. Πρόσβαση με σκάφος.

ΑΛΥΚΕΣ
Παραλία με βότσαλα και καθαρή θάλασσα. Δέκα μόλις μέτρα πίσω από την παραλία, υπάρχει μία μικρή λασπολίμνη. Πριν από λίγα χρόνια ήταν ιδανική για λασπόλουτρα.

ΡΟΜΠΟΤΗΣ (ΜΑΡΜΑΚΑΣ)
Οι μεγάλοι ευκάλυπτοι κοντά στη θάλασσα, κατά μήκος της όμορφης παραλίας, προσφέρουν φυσικό ίσκιο και δροσιά.

ΤΡΙΑ ΜΟΥΔΙΑ
Τρεις μικρές συνεχόμενες παραλίες με άγριο βότσαλο, σε μικρό όρμο πολύ κοντά στις Φρίκες, προσελκύουν αυτούς που αναζητούν ερημιά και ησυχία. Πρόσβαση με σκάφος από Φρίκες, Κιόνι. Βαθύ.

ΒΑΘΥΑΜΜΟΥΔΙ
Αλλη μια μικρή παραλία κοντά στο λιμάνι των Φρικών. Πρόσβαση με σκάφος.

ΛΙΜΕΝΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΛΙΜΕΝΙΑ
Δίπλα στις Φρίκες είναι η όμορφη παραλία στα Λιμένια, που πίσω της απλώνεται μια ελαιοφυτεία που προσφέρει δροσιά στους λουόμενους. Μετά τα Λιμένια, βρίσκεται η μικρή παραλία Πέρα Λιμένια. Πρόσβαση με σκάφος ή από το μονοπάτι στις Φρίκες.

ΚΟΥΡΒΟΥΛΙΑ, ΠΙΣΩ ΚΟΥΡΒΟΥΛΙΑ, ΤΣΙΤΣΙΜΙΔΑ, ΠΛΑΚΟΥΤΣΕΣ
Συνεχόμενες μικρές πολυσύχναστες παραλίες κατά μήκος του παραλιακού δρόμου από Φρίκες –Κιόνι, φημισμένες για τα δροσερά νερά, περιζήτητα τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.

ΜΑΥΡΩΝΑΣ
Μικρή βοτσαλωτή παραλία. Ο κόλπος του Μαυρωνά είναι και καταφύγιο μικρών σκαφών. Πρόσβαση από τη Ράχη Κιονίου.

ΚΙΟΝΙ
Στον όρμο του Κιονιού, οι μικρές παραλίες με τα καθαρά νερά προσελκύουν καθημερινά το καλοκαίρι τους επισκέπτες του χωριού.

ΚΡΙΤΑΜΙ
Βγαίνοντας από το Κιόνι προς το νοτιά, μετά τον κάβο του Αη Λια, με το ομώνυμο εκκλησάκι, είναι η μικρή παραλία με όμορφο βότσαλο και γαλανά νερά, που περιμένει τον επισκέπτη για ξεκούραση.

ΚΟΤΣΥΦΙ
Μικρή παραλία κατά μήκος της ακτής από τον Αη Λια προς τον Αετό, ιδανική για ησυχία, ερημιά και απομόνωση.