Ο Δήμος Ελειού – Πρόννων καταλαμβάνει τη νοτιοανατολική πλευρά από το πανέμορφο και καταπράσινο νησί της Κεφαλονιάς.
Ξεχωριστό χαρακτηριστικό της Κεφαλονιάς είναι η μοναδική ποικιλία μαύρου ελάτου, η “Κεφαλληνιακή Ελάτη”, που συναντιέται σε καθαρή μορφή μόνο στο ψηλότερο βουνό του νησιού, τον Αίνο.
Από τον εθνικό δρυμό του Αίνου μπορεί κανείς να θαυμάσει τη θέα που ξανοίγεται στα μάτια του μέσα από τα βαθυπράσινα δέντρα του βουνού. Στην περιοχή κατοικούν σπάνια είδη αρπακτικών πουλιών και τα μοναδικά άγρια άλογα, κοντά στο χωριό Αργίνια, που ανήκει στο Δήμο μας.
Από την παλαιολιθική εποχή, (ίσως από το 40.000 π.Χ.) εντοπίζεται ανθρώπινη παρουσία στην Κεφαλονιά.
Κατά τους αρχαίους χρόνους το νησί ήταν χωρισμένο σε τέσσερις αυτόνομες περιοχές που αποτελούσαν την “Κεφαλληνιακή Τετράπολη”, τη Σάμη, την Κράνη, τους Πρόννους και την Πάλλη. Με δημοκρατικό πολίτευμα, οι τέσσερις πόλεις στήριξαν τους Ελληνες στους Περσικούς πολέμους και στη συνέχεια διαμόρφωσαν πολλές και διαφορετικές συμμαχίες με τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής, διαθέτοντας αξιόμαχο ναυτικό δυναμικό. Οι Πρόννοι καταλάμβαναν την νοτιότερη πλευρά του νησιού. Σύμφωνα με τον ιστορικό Πολύβιο, ο Πόρος ήταν το λιμάνι των Πρόννων.
Ο Δήμος Ελειού – Πρόννων έχει πλούσια πολιτιστική παράδοση και σημαντικό πολιτιστικό παρόν. Παρουσιάζονται εκθέσεις, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις τοπικών και καλούμενων καλλιτεχνικών σχημάτων. Οι εκδηλώσεις γίνονται με πρωτοβουλία και ευθύνη του Δήμου και την ενεργό συμμετοχή των κατοίκων. Κατά τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες οργανώνονται τοπικά πανηγύρια. Μεταξύ των τοπικών χορών είναι ο Μπάλος και ο Διβαράτικος. Επίσης, χορεύονται οι “Καντρίλιες”.
Για όσους αγαπούν την άθληση, υπάρχει η δυνατότητα πεζοπορίας σε πολλές περιοχές μέσα σε στενά, όμορφα δασικά μονοπάτια. Επίσης, οι λάτρεις των θαλάσσιων σπορ μπορούν να κάνουν ιστιοπλοΐα και καταδύσεις.
Οι παραλίες Αράγια, Αγίας Βαρβάρας και Σκάλας έχουν τιμηθεί, τα τελευταία χρόνια και φέτος, με την διάκριση της “Γαλάζιας Σημαίας για την Ευρώπη”. Η περιοχή διακρίνεται για τη σημαντική τουριστική υποδομή και τις σύγχρονες επιχειρήσεις που, μαζί με τη φιλόξενη συμπεριφορά των κατοίκων, κάνουν τη διαμονή των επισκεπτών αξέχαστη.
ΙΣΤΟΡΙΑ
Σημαντικές μαρτυρίες ιστορικές και αρχαιολογικές από τα προϊστορικά χρόνια, βεβαιώνουν συνεχή οικιστική παρουσία σε όλη την περιοχή που καλύπτει ο σημερινός Δήμος Eλειού-Πρόννων.
H ανεύρεση πρόσφατα υπολειμμάτων προϊστορικού τείχους στην περιοχή των Aργινίων, όπου η δίοδος προς τις ανατολικές παρυφές του Aίνου, με το χαρακηριστικό σπάνιο είδος της μαύρης ελάτης, τα προϊστορικά ευρήματα παλαιολιθικών σκευών και εργαλείων στο σπήλαιο της Δράκαινας στον Πόρο, εργαλείων στην περιοχή της Σκάλας, οι τάφοι των Mαυράτων και τέλος ο ηγεμονικός τάφος στην περιοχή των Tζαννάτων με τα χρυσά ευρήματα, σηματοδοτούν ενιαία περιοχή με οχυρό κέντρο, το φερόμενο με το όνομα “Παλαιόκαστρο”, το αρχαίο Φρούριο των Πρόννων. Tα ευρήματα αυτά χρονολογούνται από την πρώιμη παλαιολιθική εποχή (7.000 π. X.) μέχρι τα υστερομυκηναϊκά χρόνια (10ος π. X. αιώνας).
Mαρτυρία για τα αρχαϊκά χρόνια και δείγμα υψηλού επιπέδου πολιτισμού αποτελούν τα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα του 6ου π. X. αιώνα στον ‘Αγιο Γεώργιο της Σκάλας. Στα κλασσικά χρόνια, η περιοχή αποτελούσε την “Πόλη” των Πρόννων, με διοικητικό κέντρο πάντα το Παλαιόκαστρο και με οχυρά στηρίγματα στα Aργίνια, στο Πυργί και στο Πυροβούνι, πάνω από τον Πόρο. H “Πόλη” των Πρόννων στα αρχαία χρόνια ήταν σύμμαχος των Aθηναίων στη B’ Aθηναϊκή Συμμαχία, όπως αναγράφεται στη σχετική στήλη των συμμάχων πόλεων, ενώ αργότερα υπήρξε σύμμαχος των Kαρχηδονίων εναντίον των Pωμαίων μέχρι την υποταγή της στη Pώμη. Kατάλοιπα της ρωμαϊκής παρουσίας στην περιοχή αποτελούν τα αρχαιολογικά ευρήματα ρωμαϊκής έπαυλης του 3ου μ.X. αι. στη Σκάλα, της οποίας οι ψηφιδωτές απεικονίσεις στα δάπεδα είναι ιδιαίτερης τέχνης και σημασίας.
Kατά τα βυζαντινά χρόνια, η περιοχή είχε αναπτύξει ιδιαίτερο τοπικό πολιτισμό, όπως υποδηλώνουν οι μαρτυρίες του “Πρακτικού” της Λατινικής Επισκοπής του 1264 και τα ευρήματα πολλών βυζαντινών μονών και ναών. H μονή της Y. Θ. της Ατρου είναι από τα παλαιότερα βυζαντινά μοναστήρια του νησιού, με τον εντυπωσιακό “πύργο”, οχυρό στήριγμα της μονής από τον 15ο αιώνα με ιδιαίτερη ιστορική σημασία.
Aπό τα χρόνια της φραγκοκρατίας (12ος-15ος αι.) διατηρείται η ανάμνηση κατοχής κτημάτων από τους άρχοντες της εποχής στον Eλειό και τη Σκάλα, ενώ η βενετική κατάκτηση (16ος-18ος αι.) χαρακτηρίζεται κυρίως με την εισροή στην περιοχή μεγάλου αριθμού εποίκων και πολεμιστών (stradioti) από άλλες ελληνικές περιοχές. Aυτοί οι έποικοι είναι οι γενάρχες των περισσοτέρων οικογενειών που υπάρχουν σήμερα.
Oι αλλεπάλληλες αλλαγές κυρίαρχων που ακολούθησαν την πτώση της βενετικής κυριαρχίας στο νησί (1797) και πολιτικές μεταβολές A΄και B΄Γαλλική κατοχή, Pωσοτούρκοι, Eπτάνησος Πολιτεία, Bρετανική κατοχή) ως τη συγκρότηση του Iονίου Kράτους κάτω από την “Προστασία” της M. Bρετανίας (1817) και την Ενωση με την Eλλάδα (1864), είχαν και τις αντίστοιχες επιδράσεις στη ζωή των κατοίκων, η αντίστασή τους, όμως στις αυθαιρεσίες των ισχυρών, είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο. Σημειώνονται κινήματα και εξεγέρσεις στην περιοχή από τα χρόνια κιόλας της βενετοκρατίας, με κορυφαία την εξέγερση της Σκάλας και της γύρω περιοχής του 1849 εναντίον της Bρετανικής Προστασίας, που βάφτηκε με αίμα, αλλά σηματοδότησε και διεργασίες που βοήθησαν την Ενωση των νησιών με την Eλλάδα.
ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Στο νοτιότερο άκρο του Δήμου συναντάμε μια από τις ομορφότερες παραλίες της Κεφαλονιάς, την παραλία της Σκάλας. Τρία χιλιόμετρα χρυσής αμμουδιάς και πολύχρωμων βοτσάλων στην αγκαλιά των πεύκων και της εκπληκτικής βλάστησης που καλύπτει κάθε γωνιά της περιοχής. Η Σκάλα διεκδικεί πια τον τίτλο του ομορφότερου τουριστικού θέρετρου του νησιού.
Ακολουθώντας τη νοτιοδυτική ακτογραμμή , συναντάμε την παραλία Ποταμάκια και αμέσως μετά την απέραντη παραλία Καμίνια, με την ψιλή χρυσή άμμο και τα ρηχά πεντακάθαρα νερά που επιλέγουν οι χελώνες caretta-caretta για την αναπαραγωγή τους.
Η παράλια διαδρομή μάς οδηγεί στην όμορφη αμμουδιά του Κατελειού, με τις γραφικές ψαροταβέρνες κατά μήκος της παραλίας. Λίγο πιο πέρα, οι εξωτικές παραλίες Κορώνι και Λεύκα με τα σχεδόν απίστευτης διαφάνειας νερά και χρωματισμούς.
Από τη Σκάλα, ακολουθώντας την ανατολική παράλια διαδρομή, οδηγούμαστε στην περιοχή των Πρόννων , όπου οι παραλίες μάς επιφυλάσσουν μεγάλες εκπλήξεις.
Ο δρόμος που ενώνει τη Σκάλα με τον Πόρο – το γραφικό χωριό της νοτιοανατολικής Κεφαλονιάς, με το λιμάνι που αποτελεί βασικό ακτοπλοϊκό κόμβο περνά λίγο πιο πάνω από τη θάλασσα, δίνοντας πανοραμική θέα σε γραφικούς κολπίσκους και πανέμορφες βοτσαλένιες παραλίες.
Το Κακό Λαγκάδι, ο ομορφότερος ίσως από τους αμέτρητους κολπίσκους της περιοχής, έχει πρόσβαση μέσω μονοπατιού. Στην περιοχή Λιμένια, ο δρόμος περνάει δίπλα ακριβώς από τη θάλασσα, αποκαλύπτοντας σε κάθε στροφή μια ακόμα αστραφτερή παραλία.
Ο Πόρος περιμένει να μας επιδείξει την πεντακάθαρη δαντελωτή παραλία του που καταλήγει στην περιοχή Ράγια.
Η παράλια περιήγησή μας, από τον Πόρο προς τη Σάμη, αποκαλύπτει τις ονειρεμένες παραλίες Μακριά Πέτρα, Κουτσουπιά και Σπηλίτσα, με δεκάδες πανέμορφους μικρούς κολπίσκους ενδιάμεσα.
Η περιοχή είναι προσβάσιμη μόνο με σκάφος και αποτελεί παράδεισο για όσους θέλουν να απολαύσουν το καταπράσινο τοπίο και την πεντακάθαρη θάλασσα μακριά από τις πολυσύχναστες παραλίες.
Στο σύμπλεγμα των θαλάσσιων σπηλαίων, κατά μήκος της ακτής μεταξύ Σκάλας και Πόρου, ζουν και αναπαράγονται οι απειλούμενες με εξαφάνιση μεσογειακές φώκιες monachus-monachus.
Οι παραλίες της Σκάλας, του Κατελειού και του Πόρου έχουν βραβευτεί με τη διάκριση «Γαλάζια Σημαία» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την καθαρότητα των θαλάσσιων υδάτων και τις υποδομές τους.
ΦΡΟΥΡΙΑ
Αργίνια: Τείχος που έχει καταρρεύσει με ακατέργαστους ασβεστόλιθους που υπολογίζεται πως θα είχε εντυπωσιακό πλάτος και μήκος. Είχε κατασκευασθεί πριν από τα κλασσικά χρόνια. Είναι πρόσφατη η ανακάλυψή του από τον αρχαιολόγο κ. Ανδρέα Σωτηρίου.
Παλιόκαστρο: Οχυρή θέση πάνω από τους οικισμούς ‘Αγιο Γεώργιο (Α) και Κουρνέλου (ΒΑ), όπου κατάλοιπα φρουριακής κατασκευής που περιτειχίζεται από δεύτερο τείχος, το οποίο περικλείει και τον ίσο σε ύψος με το Παλιόκαστρο λόφο “Ντακορί”. Είναι φανερές οι διαδοχικές κατασκευές του φρουρίου με βεβαιότητα, από τα κλασσικά χρόνια, όταν ήταν σε ακμή η Πόλις των Πρόννων. Μεγάλοι λιθόπλινθοι είναι ορατοί σε διάφορα σημεία των ερειπίων του κυρίως φρουρίου και του περιτειχίσματος. Στον ευρύχωρο χώρο υπάρχουν κατάλοιπα δεξαμενών, πιθανόν μεσαιωνικής κατασκευής, λίθινο μόρφημα που υποβάλλει στην ιδέα του βωμού. Ηταν η πρωτεύουσα της “Πόλεως” των Πρόννων.
Τείχισμα του Rienann: Υπάρχει στη θέση Λιθάρι νότια από την οχυρωματική κατασκευή του λόφου Ντακορί. Είναι ερείπιο τετραγωνικού πύργου και η προσπέλασή του είναι εύκολη από το δρόμο που οδηγεί από τη βρύση της περιοχής Πάστρα στη θέση Λιθάρι, όπου βρίσκεται και ορυχείο άμμου.
Κάστρο Πυροβούνι: Κατά τον Πάρτς, αυτό το οχυρό κατοικημένο φρούριο ήταν η πρωτεύουσα της πόλεως των Πρόννων. Οι νεώτεροι μελετητές δεν συμφωνούν. Τα κατάλοιπα του τείχους και της πύλης της όλης οχυρώσεως είχαν ενδιαφέρον. Η θέση ήταν ιδιαίτερα οχυρή και αποτελούσε το φραγμό σε όσους ήθελαν να εισδύσουν στην περιοχή από την παραλία του Πόρου. Η σχέση με την αρχαιότητα βεβαιώνεται και από το τοπωνύμιο, που χαρακτηρίζει τη Νότια προσπέλαση προς το αρχαίο τείχισμα, που λέγεται μέχρι σήμερα ως “Διπόλια”.
Οχυρός Πύργος Μονής Ατρου: Μεσαιωνικό κτίσμα προ των χρόνων της Βενετοκρατίας για άμυνα των μοναχών εναντίον επιδρομών. Σώζεται σε καλή κατάσταση, παρά τις παρεμβάσεις και έχει προγραμματιστεί η αποκατάστασή του.
ΜΟΝΕΣ
Υ. Θ. Ατρου: Είναι η μόνη εν λειτουργία μονή που η αρχή της χάνεται στα Βυζαντινά χρόνια. Πολλές πληροφορίες γι’ αυτήν έχουν περισωθεί στο κτηματολόγιο των μονών της Κεφαλονιάς, γνωστό ως “Πρακτικόν του 1264″. Πρόσφατο βιβλίο, σχετικό με τη μονή, του καθηγητή κ. Γ. Πεντόγαλου, φωτίζει τη μακρόχρονη παρουσία της ως λατρευτικού κέντρου της περιοχής.
Υ. Θ. Πηγής: Σημαντική μονή από τα χρόνια της Βενετοκρατίας μέχρι τον προηγούμενο αιώνα. Ερειπώθηκε από τους σεισμούς του 1953. Σώζεται εκεί μικρός ναΐσκος και σε ικανοποιητική κατάσταση, τα ερείπια των κελιών της μονής.
Αγιος Νικόλας στου Χαλικιόπουλου: Κάτω ακριβώς από το Παλιόκαστρο, βορινά αριστερά από το δρόμο που οδηγεί από Αγ. Γεώργιο προς Ασπρογέρακα, σώζονται τα ερείπια του ναού και των κελιών. Είχε ιδρυθεί ως μονή στα τέλη του 16ου αιώνα και είχε καταργηθεί, νωρίς, γύρω στα τέλη του 17ου αιώνα. Ο ναός σωζόταν μέχρι τους σεισμούς του 1953. Υπάρχουν αρκετά ερείπια.
Ανάληψη Σκάλας: Μονή που είχε ιδρυθεί στα χρόνια της Βενετοκρατίας και ως μετόχι, άλλοτε της μονής Υ. Θ. Πηγής και άλλοτε της Υ. Θ. Σισσίων, ήταν σε λειτουργία μέχρι τα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Εχει ανοικοδομηθεί ο ναός και ελάχιστα ίχνη σώζονται από τις κατασκευές παλαιοτέρων χρόνων.
Αγιοι Ανάργυροι-Πάστρα: Βέβαιες μαρτυρίες για την παρουσία της πάνω στο δρόμο που οδηγούσε από Ελειό, Κατελειό στους Κορονούς και το Αράκλι. Αναφέρεται μέχρι αργά παρουσία γυναικός μοναχής εκεί.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΤΟΠΟΙ
Προϊστορικό Σπήλαιο Δράκαινας Πόρου: Σπήλαιο με ανθρώπινη παρουσία πέραν των 5000 ετών π.Χ. Χρησιμοποιούνταν ως κατοικήσιμος χώρος, αλλά και ως χώρος λατρείας θεοτήτων, χρήση που βεβαιώνεται από τα μέχρι τώρα ευρήματα περί τα κλασσικά χρόνια. Η έρευνα σ’ αυτό συνεχίζεται.
Θολωτός τάφος Μυκηναϊκής εποχής Τζαννάτων: Εχει χρήση, που κατά τον ανασκαφέα αρχαιολόγο κ. Λ. Κολώνα, καλύπτει το διάστημα από 1350 έως 1000 π.Χ. Είναι ο σημαντικότερος του είδους σε όλη την περιοχή του Δήμου Ελειού Πρόννων και τα χρυσά ευρήματά του δηλώνουν ταφές “αρχόντων”, πλούσιων και ισχυρών.
Τάφος Μαυράτων: Εντοπίστηκε από το Μαρινάτο και ανήκει στην κατηγορία των θολωτών τάφων. Δεν είναι ικανά ορατή σήμερα η κατάστασή του.
Ναός του Ποσειδώνα στη Σκάλα: Εχει ανασκαφεί και αποκατασταθεί η βάση του. Χρονολογείται, με βάση ένα σωζόμενο κιονόκρανό του, από τον 6ο π.Χ. αιώνα. Βρίσκεται στη θέση Αγιος Γεώργιος, όπου δίπλα στο εκεί μικρό εκκλησάκι, σώζονται τωρινοί κίονες του ναού. Στην υποκείμενη παραλία, άφθονα κατάλοιπα – θραύσματα αγγείων και λαξεύσεις στους βράχους, απροσδιόριστης χρήσης.
Ρωμαϊκή βίλα. Δάπεδο πολυτελούς κατοικίας με ψηφιδωτά των Ρωμαϊκών χρόνων στη νότια πλευρά του χωριού Σκάλα.
Αγία Βαρβάρα Κατελειού: Βρίσκεται σε εξέλιξη ανασκαφή από τον αρχαιολόγο κ. Α. Σωτηρίου, όπου υπάρχουν ενδείξεις για κατάλοιπα, μάλλον, των κλασσικών χρόνων.