ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Η Κεφαλονιά, το μεγαλύτερο από τα νησιά του Ιονίου, είναι ιδιαίτερα προικισμένη με φυσική ομορφιά. Ένας τόπος γεμάτος αντιθέσεις και ποικιλία γεωλογικών φαινομένων, πράσινου και υπέροχων ακτών. Πανύψηλα βουνά, γαλαζοπράσινες παραλίες, σπήλαια , υπόγειες λίμνες, και μια μεγάλη ποικιλία σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας, συνθέτουν το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της Κεφαλονιάς.

 

Ο Αίνος με υψόμετρο 1628 μ. είναι το δεύτερο μεγαλύτερο βουνό σε ελληνικό νησί και ένας από τους δέκα Εθνικούς Δρυμούς. Οι κορυφές και πλαγιές του πανέμορφου αυτού βουνού καλύπτονται από την μοναδική στον κόσμο σκουρόχρωμη κεφαλληνιακή ελάτη (abies cephalonica). Ο Αίνος αποτελεί καταφύγιο για πολλά είδη ενδημικών πουλιών και θηλαστικών και καλύπτεται από σπάνια είδη λουλουδιών, θάμνων και αρωματικών φυτών.

 

Το εντυπωσιακό φυσικό τοπίο της Κεφαλονιάς εκπλήσσει τον επισκέπτη με τις αναπάντεχες και έντονες αντιθέσεις του: απότομα βράχια και βουνοπλαγιές εναλλάσσονται με ομαλές, δαντελωτές παραλίες και εύφορες κοιλάδες κατάφυτες με ελαιώνες και πολύχρωμους θάμνους. Πανύψηλα κυπαρίσσια ξεπροβάλλουν σε κάθε γωνιά του νησιού προσθέτοντας μια ακόμα χαρακτηριστική πινελιά στο τοπίο. Μεγάλο μέρος του νησιού καλύπτεται από πολύχρωμους θάμνους σπάρτα, σκίνα, μυρτιές και δάφνες. Σε όλο το νησί φυτρώνουν σε μεγάλη αφθονία αρωματικά φυτά όπως ρίγανη, θυμάρι και φασκόμηλο.

 

Η ακτογραμμή της Κεφαλονιάς προσφέρει τόσες αντιθέσεις και ποικιλία όσες και οι ενδοχώρα. Ομαλές, αμμουδερές παραλίες με ρηχά πεντακάθαρα νερά, άσπρα βότσαλα, μικροί και μεγάλοι ανεξερεύνητοι κολπίσκοι, δικαιολογούν την φήμη της Κεφαλονιάς σαν το νησί με κάποιες από τις ωραιότερες παραλίες στη Μεσόγειο. Ο εκπληκτικός Μύρτος, που ψηφίζεται τα τελευταία χρόνια ως η καλύτερη παραλία στην Ελλάδα και περιλαμβάνεται στη λίστα των δέκα ομορφότερων παραλιών του κόσμου, περιμένει να κόψει την ανάσα του επισκέπτη όταν πρωτοαντικρίσει τις απίστευτες αποχρώσεις του από το ύψος του δρόμου. ’λλες υπέροχες παραλίες με εντυπωσιακά νερά και πανέμορφο φυσικό περιβάλλον είναι η Σκάλα, η Αντίσαμος, ο Μακρύς Γιαλός, το Ξι, οι ’μμες, η ’βυθος, ο Λουρδάς και η Κουτσουπιά.

ΙΘΑΚΗ

Ακόμα και χωρίς το μύθο της, η Ιθάκη θα ήταν πασίγνωστη σε όλο τον κόσμο για την φυσική της ομορφιά και τις εκπληκτικές παραλίες της. Παρόλο που είναι αρκετά μικρότερη από την Κεφαλονιά σε έκταση, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει σε φυσική ομορφιά το γειτονικό νησί. Στην Ιθάκη ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει καταπράσινους λόφους και βουνά, αμμουδερούς κολπίσκους και γραφικά παραδοσιακά χωριά.

 

Την άνοιξη κάθε σπιθαμή του νησιού καλύπτεται από το απαλό ροζ του ανθισμένου φασκόμηλου. Ο έντονος διαμελισμός των ακτών της Ιθάκης έχει σαν αποτέλεσμα τον σχηματισμό πολλών κολπίσκων που είναι ιδανικοί για κολύμπι, ιστιοπλοΐα, και καταδύσεις. Οι πιο γνωστές παραλίες της Ιθάκης είναι το Γιδάκι, ο Σκίνος, το Φιλιατρό, το Σαρακήνικο και μια σειρά παραλιών στον Κόλπο Αφάλες.